Може ли годжи бери да помогне за регулиране на теглото
Отслабването е нещо, което всеки е опитал в някакъв момент от живота си.
Желанието да отслабнем преди всичко идва от старанието ни да изглеждаме добре. Това увеличава нашето самочувствие и ни помага да се чувстваме добре. Загубата на тегло е важна и по здравословни причини.
Затлъстелите хора по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми. Много хора се надяват, че ще намерят "магически еликсир", който бързо да ги отърве от всички нежелани мазнини.
Това, което е необходимо, за да отслабнем и задържим постигнатите резултати е цялостна промяна в начина на живот, която включва както здравословно хранене, така и някаква форма на физическа активност. Приема на здравословни и богати на хранителни вещества храни е от съществено значение.
Тези храни ни осигуряват отслабване, като в същото време не губим хранителни вещества.
Годжи Бери
Годжи Бери се отглежда предимно в хималайските райони на Тибет и Непал, в северен и южен Китай. Тези плодове, познати още като Lycium barbarum, са ярко червени на цвят и приличат на стафиди, когато се изсушат. Те имат сладко-кисел вкус, който често се оприличава на кръстоска между стафида, череша и червена боровинка.
Годжи Бери сe използва в продължение на векове в тези страни като храна и природен лек при различни здравословни проблеми. Местните хора в тези региони отдават дълголетието си точно на консумацията на тези плодове.
Годжи бери съдържа изобилие от бета-каротен, витамин С, желязо, протеини, 18 вида аминокиселини, 21 минерала като желязо, калций, фосфор, селен, цинк и мед, витамини В1, В2 и В6 и високи нива на полизахариди.
Годжи Бери и отслабване
Основната причина хората да наддават тегло, е, че не могат да контролират апетита си към храни, богати на скорбяла, както и към сладки храни. Другата основна причина е липсата на физически упражнения. Включвайки годжи бери в нашата диета и двете причини могат да бъдат контролирани.
Годжи Бери е с нисък гликемичен индекс.
Храните с гликемичен индекс от 70 или повече единици, се считат за храни с висок индекс, а тези под 55 единици – с нисък гликемичен индекс. Храните с нисък гликемичен индекс задоволяват бързо глада и да намаляват апетита.
В сравнение с други плодове като ябълки, портокали, банани, диня, стафиди и пъпеши, годжи бери има най-ниския гликемичен индекс, само 29. Годжи бери намалява необходимостта ни от скорбяла и сладки храни, които обикновено водят до увеличение на теглото.
Годжи бери съдържа в себе си 21% фибри.
Всички храни с високо съдържание на фибри контролират нивата на кръвната захар и апетита. Те ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време и това намалява нашия прием на храна. Годжи Бери съдържа и хром, който помага за контрол на кръвната захар, поддържане на чиста мускулна маса докато отслабваме и помага на организма да изгаря мазнините по-бързо.
Повишаването на теглото е възпрепятствано, тъй като мускулите горят калории по-ефективно, отколкото мазнини. Консумирането на годжи бери помага също и за ускоряване на метаболизма.
Храната, която ядем, трябва да се преобразува в енергия. В противен случай тя ще бъде превърната в мазнини. Плодовете годжи бери са богати на хранителни вещества, които се превръщат в енергия, като:
• Калций, който намалява мазнините и помага за здрави кости
• Тиамин - витамин B1, който е в изобилие в годжи бери, може ефективно да превръща въглехидрати в енергия. Тиаминът спомага и за по-добрата функцията на щитовидната жлеза. Намалената функция на щитовидната жлеза може да е една от причините за повишаване на теглото.
• Една балансирана комбинация от минерали, които подобряват метаболизма на протеини.
Съдържащите се в годжи бери калий и аминокиселини помагат на организма да произвежда повече хормони на растежа. Това е особено полезно при по-възрастните хора, при които хормоните на растежа са намаляват.
Наличието на достатъчно хормони на растежа помага за преобразуването на храната в енергия и нейното изгаряне като гориво, като предотвратява излишната енергия да се съхрани под формата на мазнини.
Годжи Бери е адаптоген, който намалява нивата на стреса и понижава нивата на кортизол, които водят до увеличаване на теглото. Когато сме стресирани, организмът ни има желание за храни, богати на мазнини. Стресът също така предотвратява изгарянето на мазнини и секреция на хормона на растежа.
Адаптогените помагат на тялото и при физически упражнения като намаляват нивата на умора, увеличават издръжливостта, подобряват използването на кислород, подпомагат за здравето на сърцето и кръвообращението.
Функцията на щитовидната жлеза, хипофизата, тимусната и надбъбречната жлези се подобрява от богатите на хранителни вещества годжи бери. Мускулите също се регенерират. Полизахаридите намаляват мускулните болки. Годжи бери предпазва черния дроб и премахва натрупаните токсини.
Богатите на хранителни вещества годжи бери могат да бъдат неразделна част от програмата за отслабване. Диетолозите препоръчват да се добавят по 20-30 грама пресни плодове Годжи Бери в сутрешното и вечерното меню.
Как да включим годжи бери в диетата си
Годжи Бери има приятен вкус.
Пресните плодове Годжи Бери могат да се консумират директно или да се добавят към плодови салати, чай, супи, ориз и много други. Целите пресни плодове ни предлагат всички хранителни вещества, от които организма ни се нуждае.
Използването на пресен плод годжи бери е най-добрият начин да постигнете оптимални успехи за вашето здраве. Комбинирането на годжи бери с други богати на хранителни вещества плодове ще ни даде максимални ползи за здравето.
Годжи бери имат отлична комбинация от витамини и минерали, които подпомагат отслабването. Благодарение на ниския си гликемичен индекс намаляват апетита, а богатото съдържание на фибри ни държи сити за по-дълъг период от време.