Какви са ползите от джинджифила за здравето?
Ароматна подправка - укрепваща, засилваща метаболизма
Джинджифилът се използва често като подправка в много ястия. Употребява се и за чай, като за целта се взема малка част от коренището и се обелва предварително. Запарва се с вряла вода и се оставя да се настои за 3-4 часа. Прецежда се добре и се добавя лимон за вкус. По желание можете да подсладите чая с малко мед.
Коренището е известно по цял свят със своите полезни свойства. Така например то активно помага да се справите с излишните килограми, тъй като засилва метаболизма на организма. Джинджифилът е и една от любимите кулинарни подправки на много хора по света. Добавя се често в супи или пък може да се използва за поръсване на ястия.
Полезни свойства на джинджифила
Джинджифилът е известен и със свойството си да нормализира кръвното налягане, като същевременно понижава нивото на холестерол в кръвта. Приятният му аромат ще ви накара да се почувствате много по-бодри и свежи!
Другото му полезно действие е подобряването на зъбния емайл. За целта вземете малко парченце и го дъвчете 10-15 минути, но не го гълтайте. Коренището се използва и при травми, както и при редица заболявания, тъй като има успокояващ ефект. Намалява възпалението и има възстановителни свойства. Освен всички тези полезни качества, джинджифилът влияе благоприятно на мъжкото здраве и по-точно подобрява потентността.
Едно от най-ценените свойства на ароматната подправка е това, че укрепва имунната система и ви помага да се преборите много по-лесно с настинките. Редовното му използване ще ви помогне да се справите бързо с редица други болести.
За какво още е полезно коренището?
Лютивата подправка съдържа в състава си смоли, различни етерични масла, флавоноиди и полизахариди. Именно те са причината за парливия вкус на подправката. Използва се за тонизиране на организма и като обезболяващо средство. Освен това, джинджифилът е известен със своето антибактериално и антипиретично действие. Облекчава симптомите на силната мигрена и служи като природно обезболяващо средство, заради което билката е още по-ценена в народната медицина. Доказано е, че помага за предотвратяването на някои от видовете рак. Блокира част от простагландините и така помага активно при болките в ставите.
Противопоказания за употреба на джиджифил
Имайте предвид, че коренището не може да се употребява, ако страдате от стомашно-чревни заболявания или пък имате язва, тъй като може да изостри състоянието. Не се препоръчва също така на кърмещи или бременни жени.
Ако и вие искате да усетите магическата сила от природата, можете да си закупите Чай Тулси Джинджифил на страхотната цена от 12.90 лв.